Gratë shtatzëna janë në rrezik më të lartë të sulmeve të zemrës sesa kurrë më parë

0
0

Nëse marrja e një fëmije nuk ishte e vështirë, tashmë, pritet që nënat tani duhet të shqetësohen për sulme në zemër, sipas hulumtimeve të reja.

Një studim i publikuar nga Klinika Mayo të mërkurën ka zbuluar se rreziku i zemrës sulmuese të grave shtatzëna u rrit 25 për qind midis viteve 2002 dhe 2014.

Sipas këtij studimi të ri, rreziku i sulmit të zemrës – i cili tashmë është më i lartë se ai i meshkujve, siç njoftoi The Post më parë këtë javë – rritet gjatë shtatzënisë.

Një arsye e mundshme për këtë është vartësia e amësisë, thonë studiuesit, duke shpjeguar se organet e vjetra mund të jenë më pak të aftë në trajtimin e gjykimeve për mbajtjen e një fëmije. Një grua ka pesë herë më shumë gjasa të ketë një atak në zemër nëse ajo është shtatzënë mes moshës 35 dhe 39 vjeç se sa një grua në të 20-at. Dhe gratë shtatzëna në 40-at e hershme janë 10 herë më shumë në rrezik sesa gratë në 20-at e tyre.

Një mundësi tjetër është se rritja e përgjithshme e obezitetit dhe diabetit gjatë këtyre viteve ka rritur incidencën e sulmeve të zemrës, periudhën – duke përfshirë edhe gjatë shtatzënisë.

Cilado qoftë shkaku, “gjetjet tona theksojnë rëndësinë që gratë që marrin parasysh shtatzëninë të njohin paraprakisht faktorët e tyre të rrezikut për sëmundjet e zemrës”, thotë në një deklaratë Nathaniel R. Smilowitz, MD, një profesor asistent në NYU Langone dhe autor studimi.

Kjo është veçanërisht e vërtetë duke marrë parasysh raportin shqetësues të NPR dhe ProPublica të vitit të kaluar , i cili zbuloi se SHBA-të kanë shkallën më të lartë të vdekshmërisë së lidhur me shtatzëninë në botën e zhvilluar.

//tetova/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here