Fosfori në ushqimin tuaj të përditshëm…

0
45

Fosfori është minerali më i bollshëm (pas kalciumit) në trupin e njeriut. Është e pranishme në të gjitha qelizat mirpo 85% e fosforit gjendet në eshtra dhe dhëmbë.

Në eshtra, fosfori është i pranishëm në formën e fosfatit. Fosfori përbën 1 % të peshës totale së njeriut. Fosfori ka rol jetik në zhvillimin dhe mirëmbajtjen e eshtrave dhe dhëmbpve.phosphorus22724074_MSë bashku me kalciumin formojnë eshtra të forta. Fosfori ndihmon edhe në shëndetin e mishit të dhëmbit dhe dhëmbëve.

Për më tepër fosfori ka rol të rëndësishëm edhe për tretjen e ushqimit. Për më tepër fosfori ndihmon që veshkët të jenë të shëndetshme. Sigurohet që të bëhet lirimi i mbeturinave përmes urinës.

Doza e rekomanduar për meshkuj dhe femra mbi moshën 19 vjeçare është 700 mg. Fosfori më së miri mirret në ushqime si: qumështi, mishi, vezët, djathi, mishi i shpendëve, mishi i peshkut, mëlçia, brokoli, patate dhe bajame.//dpz/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here