E konfirmon shkenca, fëmijë inteligjentë me dietë peshku

0
34

E dini se për të rritur fëmijë inteligjentë, duhet të konsumoni sa më shumë peshk? Në këtë përfundim ka dalë shkenca, e cila këshillon të gjithë prindërit që në një vakt t’ia dedikojnë peshkut.

Jo vetëm kaq, por fëmijët të cilët hanë më shumë peshk, shfaqin më pak shqetësime gjatë gjumit, duke treguar më mirë gjumin e përgjithshëm.

Duke iu referuar studimit të publikuar muajin e kaluar në revistën shkencore “Raportet shkencore”, thuhet se fëmijët që hanë peshk një herë në javë, ose më shumë, flenë më mirë dhe shënojnë mesatarisht më shumë në testet e IQ, se fëmijët që nuk hanë peshk. Po kështu, me theks të veçantë në këtë studim dëshmohet një lidhje midis omega-3s – acidet yndyrore esenciale të gjetura në shumë lloje të peshqve, duke përfshirë salmon, sardelet dhe ton – dhe inteligjencë të përmirësuar dhe gjumë më të mirë.

Studiuesit rekomandojnë shtimin gradual të peshkut në dietën e një fëmije. “Fëmijët duhet të prezantohen në fillim,” tha Jennifer Pinto-Martin, një bashkëautor i studimit dhe drejtorit ekzekutiv të Qendrës Penn për Iniciativa Shëndetësore Publike. Për sa kohë që peshku nuk ka kocka dhe është copëtuar lehtë, fëmijët mund të fillojnë të hanë atë rreth moshës 2 vjeçare. “Prezantimi i shijes së hershme e bën atë më të këndshëm”, tha Pinto-Martin. “Nëse ata nuk janë mësuar me të, ata mund të largohen prej saj”.

//konica/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here