Çfarë është e rëndësishme të dini rreth aborteve!

0
35

Abortispontan në të shumtën e rastevendodh në tremujorin e parë të shtatzënisë. Sipas doktorëvepërjetohetrëndë dhe shpesh lidhet me anomalitëgjenetike të fetusit ose mospozicionimin e vezës së fekonduar në mitër.

Shkaktarët e abortitjanë të shumtë, duke filluar nga anomalitëkromozomale, problematikatqë mund të shfaqen në gravitetin e mitrës, problemet me qarkullimin e gjakut të gruas, këtojanëvetëm disa nga shkaqet e abortevespontane”, shtojgjinekologia, Dr. Edibe Hoda – Borovci nga Klinika Amerikane “Dr. Behar Kusari”.

Simptomat mund tëjenë nga dhimbja e barkut, apo gjakderdhje, apo nësethuhet se nuk ka shenja tështatzënisësi e vjella apo nausea e mëngjesit, menjëhërkrijohetdyshimi te doktori, duke rekomanduarkontrollën rreth gjendjes sëfrytit.

Gjithashtu, sipas dr. Hoda-Borovci në emisionin Ninullë ka shtuar se, nësenjëgrua nëfillimin e shtatzënisë vëren rrjedhje vaginale (gjakderdhje tëfreskët apo ngjyrëkafe), menjëher duhet tëlajmërohet te gjinekologu-obsteter, me qëllim tëverifikohetnësekemi tëbëjmë me abort apo rrezikpër abort, duke marrë masa tëduhuravarësisht nga gjendja e frytit, për ta shpetuaratë nga aborti. Kjo bëhet duke u kujdesuarqëtëverifikojmë se, në rast se kemifrytin e shëndetshëm, rrahjet e zemrësjanë, edhe psendonjëher ka matoma apo gjakderdhje jashte qesës gestative, atëherë bëhet tentimi që të parandalohet aborti duke kërkuar nga gruaja regjim shtrati, ndalimin e punëvefizike, marrjes sëterapisë me rregull, të cilat mundësojnë tejkalimin e rrezikshmërisë sëabortit nëshumicën e rasteve.

Njëtjetërsygjerim nga doktoresha ka tëbëj me rastetkurgruajanganjëher ka dhimbje apo gjakderdhjegjatënatës dhe përshkak tëpamundësisë apo distancës me qendratspitalore, e pret mëngjesin për vizitë, në këtë rast sygjerohetqë të pijë sa më shumë ujë, sa më shumë langje, ta ruaj qartësinë dhe në momentin e parë qëmundet të vizitoj gjinekologun.

Gruaja që përjeton abortin spontan, do të përjetoj një gjendje jo stabile, si nga ana psiqike ashtu edhe fizike, së paku në javët e para të abortit.

Për këtë arsye, rekomandohetqë 3-6 muaj të jetë pauza e tentimit për shtatzëni dhe ndërkohë gjatë kësaj periudhe rekomandohet që të bëhen vizitat paraprake, hulumtimi pse ka ardhë deri te aborti, si dhe nëse ndodh vetëm një abort atëherë nuk duhet marrë shumë tragjike, pasi që thuhet se çdo e 5 femër përjeton një abort spontan, kurse në rastet kur ndodh më shumë se 2 herë, atëherë kalon në abort habitual dhe duhet të trajtohet gruaja detalisht me analiza apo ndonjëher edhe me ndonjë intervenim gjinekologjik apo identifikimi i situatës nga vjen aborti.

Është shumë e rëndësishme, që çiftet të këshillohen para gjatë dhe pas shtatzënisë me gjinekologun, me qëllim që të informohen për të gjithë procesin e shtatzënisë, duke marrë informacionet adekuate për një shtatzëni të suksesshme, shtoj dr. Hoda – Borovci, Gjinekolog-Obsteter në Klinikën Amerikane “Dr. Behar Kusari”.

//klankosova/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here