Alergji ndaj qimeve të maces

0
1

Simptomat e alergjisë ndaj qimeve të maces. Prindërit duhet të tregohen të kujdesshëm me kafshët që kanë vendosur të mbajnë në shtëpi. Para së gjithash duhet të dinë nëse fëmija i tyre është alergjik ndaj qimeve të asaj kafshe.

Si ta dallojmë që fëmija ka alergji ndaj qimeve të maces?

Alergjia ndaj qimeve të maces mund të jetë e lehtë dhe me pasoja jo shumë serioze. Por duhet të dish si ta njohësh këtë alergji dhe të veprosh në atë mënyrë që t’i shpëtosh jetën fëmijës.  Nëse flasim për alergji ndaj qimeve të maces është një proteinë e quajtur Fel D1 e prodhuar në pështymën e maces.

Kur macja është e larë, proteina në flokë rritet dhe kur pështyma thahet, alergjia formon grimca shumë të vogla dhe është shumë më e lehtë sesa ato të marimangave ose qenve. Grimcat janë të paqëndrueshme dhe përhapen në mjedis, bashkohen në rroba dhe mund të transportohen lehtë edhe në një distancë të madhe.

Ndodh që këto grimca të jenë thithur dhe nga sistemi imunitar.

Simptomat e para të kësaj alergjie janë skuqje të syve, kruajtje e hundës dhe lotim të syve. Kjo mund të ndodhë edhe nëse kafsha nuk është e pranishme në mjedis në atë kohë, por ka qenë atje më parë.  Gjithashtu mund të japë edhe një kollë e thatë. Gjithashtu mund të ndodhë që edhe pas prekjes së maces fëmija mund të ndiejë kruajtje të duarve dhe lëkura bëhet e kuqe.  Në rast se alergjia nga qimet e maces është e rëndë, fëmija mund të shfaqë edhe probleme me astmën ose një goditje anafilaktike. Simptomat tipike të astmës janë: përshpejtimi i frymëmarrjes, zbehja, rrahje të forta të zemrës, takikardi dhe vështirësi në të folur.  Kur ky reaksion alergjik alergjik nuk kapet në kohë, fëmija, por edhe një i rritur, mund të ketë një rënie të presionit të gjakut që shkakton marrëmendje dhe i bie të fikët.

//pernenat/

Komento

Please enter your comment!
Please enter your name here